O KLUBU

Beogradski košarkaški klub Radnički je osnovan 1945. godine. Klub je član Sportskog Društva Radnički-najstarijeg sportskog društva u Srbiji. Klub bogate istorije i velike tradicije, avangardne košarke poznat kao ROMANTIČARI SA KRSTA, kroz koji su prošla velika igračka i trenerska košarkaška imena:

Dušan Duda Ivković, Slobodan Piva Ivković, Milan Vasojević, Ranko Žeravica, Borivoje Cenić, Bata Đorđević, Božidar Maljković Aleksandar Saša Đorđević, Žarko Vučurović, Aleksandar Nađfej, Marko Kešelj, Milan Tomić, Marko Jarić, Zoran Sretenović, Vlada Dragutinović, Slađan Stojković, Luka Pavićević, Luka Bogdanović, Branko Milisavljević i mnogi drugi…

Prvi tim Bkk Radničkog trenutno se takmiči u I muškoj regionalnoj košarkaškoj ligi. Zastupljeni smo u svim mlađim kategorijama: omladinci, juniori, kadeti, pioniri i mlađi pioniri koji rade pod stručnim vođstvom trenera Žarka Vučurovića, poznatog po radu sa mlađim kategorijama.
U okviru škole košarke Radničkog nove generacije malih Krstaša uče svoje prve košarkaške korake uz rad sa licenciranim trenerima i uz program prilagođen uzrastu. U stručnom radu Kluba učestvuje i Mila Nikolić, poznata košarkkašica, bivša reprezentativka, nekadašnji osvajač WNBA prstena i najbolji strelac Evrolige.

ISTORIJA KLUBA

Košarkaška sekcija je u SD Radnički osnovana 1945. godine. Prvi uspeh su postigli 1952. godine, kada su u Prištini učestvovali na kvalifikacijama za ulazak u Saveznu Ligu. Te godine Radnički osvaja titulu prvaka Srbije i Klub postaje prvoligaš. Na Crvenom Krstu nastupaju Sija Nikolić, Saki Prelević, Slobodan Piva Ivković, Dragoljub Pljakić i mnogi drugi igrači. U isto vreme Radnički
okuplja mlade košarkašice koje će dominirati na ovim prostorima i osvojiti 6 titula prvaka Jugoslavije. Prva titula je osvojena 1961. godine i srušen je mit o nepobedivosti velike Crvene Zvezde. Milica Radovanović, Bosiljka Pešić, Biljana Nešić, Jelica Kalenić, Spomenka Milojević, su dominirale 60-tih godina Jugoslovenskom košarkom. 6 titula prvaka Jugoslavije, 3 titule juniorskih prvakinja Jugoslavije, osvojen Kup Jugoslavije, i polufinale Kupa Šampiona Evrope su uspesi koje postižu devojke sa Krsta. Najveći internacionalni uspeh postižu kao članice reprezentacije koja osvaja srebrnu medalju 1968. godine na Evropskom Prvenstvu.

U isto vreme igrači Radničkog su članovi reprezentacije (Nemanja Đurić i Dragoslav Ražnjatović) koja osvaja medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Na Krstu se pojavljuje i jedna nova generacija mladih igrača koja osvaja prvo mesto na juniorskom državnom prvenstvu Jugoslavije 1969. godine. Ekipu su sačinjavali Dragi Ivković, Srećko Jarić, Miroljub Damjanović, Miroslav Đorđević, Miša Rajkić, Toma Jovanović i Boško Đokić. Velika trenerska legenda Slobodan Piva Ivković pravi smenu generacija i formira tim koji će kasnijih godina dobiti naziv ROMANTIČARI SA KRSTA. 1972. godine ta generacija osvaja 4. mesto a naredne godine postaju prvaci Jugoslavije. Tih godina Jugoslovenska Liga je bila verovatno i najjača liga u Evropi. 1973. godine Krstaši nastupaju i u Kupu Šampiona gde stižu do polufinala pobedivši u Beogradu najjače ekipe u Evropi (Real Madrid i Italijanski Vareze). Te 1973. godine i juniorski tim Radničkog postaje prvak Jugoslavije. Tim je predvodio Dušan Duda Ivković. Drugi veliki trofej na Krst stiže 1976. godine kada se osvaja Kup Jugoslavije i 1977. godine. Klub stiže do finala KUPA KUPOVA. U finalu gube 87-86 od Bira Forsta iz Kantua koji je te sezone bio dominantan klub u Evropi. Te 1977. godine Krstaši igraju i finale Kupa Jugoslavije gde gube utakmicu od Sarajevske Bosne rezultatom 98-97. Ta generacija Radničkog koja je igrala 70-tih godina sigurno je igrala najatraktivniju i najšarmantniju košarku tog vremena. Iz tog vremena pamtimo veliki broj reprezentativaca Jugoslavije koji osvajaju medalje na svim svetskim takmičenjima: Milun Marović, Dragi Ivković, Srećko Jarić, Dugi Damjanović. 80- tih godina Klub svakako doživljava rezultatski pad. Radnički je bio deo I lige ali isto tako mnogo puta je i ispadao u I B ligu. Konačno, 1991. godine Radnički ponovo postaje stabilan prvoligaš i narednih desetak godina će nastupati sa promenljivim rezultatima. 1998. godine u Kupu Radivoja Koraća Klub dolazi do 1/16 finala i učešća na final four Kupa Jugoslavije.
1999/ 2000 godine klub nastupa u Kupu Rajmonda Saporte.
2000/2001 će ostati upamćena po osvojenoj tituli juniorskog prvaka i Srbije i Jugoslavije.
Najteži period rada i funkcionisanja kluba je 2001. do 2005. godine kada Klub doživljava potpuni krah i kada ispada u najniži rang takmičenja. Te godine, na poziv mnogobrojnih Krstaša na čelo Kluba dolazi Dušan Ivković i već 2009. godine klub postaje član I B lige. Već naredne sezone Klub postaje član Košarkaške Lige Srbije. Dragan Nikolić trener seniorskog tima je obeležio taj period Kluba jer je sa ekipom koju je preuzeo u trećem rangu takmičenja dominantno vodio tim do Super Lige Srbije i završnog turnira Kupa Srbije. Krstaši su te 2011. godine pobedjivali klubove iz Jadranske Lige, Crvenu Zvezdu, Hemofarm, Radnički iz Kragujevca. U Sezoni 2012/ 2013 obezbedjuje se opstanak u najkvalitetnijoj košarkaškoj igi Srbije (KLS). Na kraju te takmičarske sezone čelnici Kluba donose odluku da se istupi iz Lige i Košarkaški Savez Srbije donosi odluku da se Radnički vrati dva ranga takmičenja niže.